...

kontakt@szymonbrukwicki.pl

+48 690 540 382

Lato w tym roku nie daje się nam ostro we znaki, ale są jednak dni, w które to nie mamy ochoty na stanie w kuchni przy ”garnkach”, bo podnoszą jeszcze bardziej temperaturę w pomieszczeniu, w którym gotujemy.

Postanowiłem więc pospieszyć Wam z pomocą i przygotować kilka przepisów, które w niewielkim stopniu lub wcale nie wymagają obróbki termicznej!

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na mój genialny „Chłodnik litewski”, który z Litwą ma tyle wspólnego, co „Ryba po grecku” z Grecją. Stanowczo podkreślam, że jest to potrawa kuchni polskiej.

Chłodnik litewski:

  • 2 pęczki botwiny razem z buraczkami
  • ok. 250 ml wody
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g sera Gouda
  • 100 g chudej szynki
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1  litr maślanki
  • 0.5 litra kwaśnej śmietany 18%
  • 0.5 litra jogurtu naturalnego (nie gęsty)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu spirytusowego
  • ugotowane jajka
  1. Obraną i pokrojoną w kostkę botwinę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 10 min, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
  • Do garnka dodajemy drobno pokrojone: ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypiorek, ser, szynkę i świeżo posiekany czosnek. Następnie wlewamy maślankę, śmietanę i jogurt naturalny. Mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
  • Dodajemy sól i pieprz do smaku, następnie cukier i ocet. Mieszamy.
  • Gotowy chłodnik nalewamy do miseczek i dodajemy pokrojone na 2 lub 4 części jajko.

Więcej o moich poczynaniach dowiesz się na tym blogu. Zapraszam Cię również do zapoznania się z ofertą na warsztaty kulinarne, szkolenia gastronomiczne, czy kury kucharskie.

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.